Λόγω της κοινωνικής απομονώσης για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού COVID-19 δεν επιτρέπεται η άμεση πρόσβαση σε νοσοκομεία και ιδιώτες ιατρούς. Οι αλλεργίες σε φάρμακα είναι συχνές και εμφανίζονται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους στο δέρμα. Τι κάνουμε αν παρουσιάσουμε πιθανή δερματικη αλλεργία σε κάποιο φάρμακο;Πότε χρειάζεται να πάμε επειγόντως στο νοσοκομείο;
Το νοσοκομείο επισκεπτόμαστε ΜΟΝΟ αν έχουμε δυσκολία στην αναπνοή ή βλάβες στα χείλη, το στόμα και γεννητικά όργανα. Αν πρηστούν μόνο τα χείλη, χωρίς δυσκολία στην αναπνοή, ΔΕΝ χρειάζεται να πάμε στο νοσοκομείο.
Αν πρηστούν μόνο τα χείλη, χωρίς να εχουμε βλάβες μέσα στο στόμα ή δυσκολία στην αναπνοή, μπορούμε να πάρουμε για λίγες μέρες ένα αντισταμικό χάπι που έχουμε στο σπίτι. Για παράδειγμα Ζyrtec ή Χοzal. Προσοχή στην ημερομηνία λήξης!
Αν εμφανίσουμε κνησμώδες εξάνθημα στο σώμα, το οποίο έρχεται και φεύγει σε λίγες ώρες, παίρνουμε για λίγες μέρες ένα αντισταμινικό.
Mια απλή ενυδατική κρέμα βοηθάει επίσης με τον κνησμό. Μπορούμε να δοκιμάσουμε να την βάλουμε για λίγες ώρες στο ψυγείο. Κάποιοι ασθενείς ανακουφίζονται με τη δροσερή υφή.
Αποφεύγουμε το μπάνιο με ζεστό νερό.
Αν το εξάνθημα είναι σταθερό ή επιδεινούμενο και καλύπτει πάνω από το 30% του δέρματος, επικοινωνούμε διαδικτυακά ή τηλεφωνικά με Δερματολόγο.
Επιπλέον πληροφορίες:
1. Την περίοδο αυτή έχουμε τα νύχια μας κοντά, αφού ο κορονοιός μπορεί να παραμέινει για ώρες έως και μέρες κάτω από τα μακρυά νύχια όσες φορές και αν πλένουμε τα χέρια μας. Έτσι μειώνουμε επιπλέον την πιθανότητα εξάπλωσης.
2. Καλό είναι να μην χρησιμοποιόυμε ημιμόνιμο χρώμα στα νύχια των χεριών μας κατά την διάρκεια έξαρσης του κορονοϊού. Αυτό γιατί στην περίπτωση που αρρωστήσουμε, ίσως χρειαστεί να μας υποβάλλουν σε μία εξέταση που μετράει το οξυγόνο στο αίμα μας τοποθετώντας ένα μηχάνημα στο δάκτυλό μας. Το ημιμόνιμο βερνίκι νυχιών, αλλάζει το αποτέλεσμα της εξέτασης αυτής το οποίο μπορεί να είναι επικίνδυνο.